Przepraszamy ale do oglądania tej strony wymagane jest włączenie JavaScript.

Z wiejskiego stołu

Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie w wakacyjnej aurze zapowiada organizację bardzo ciekawego i długo oczekiwanego wydarzenia zatytułowanego "Z wiejskiego stołu".

Nasza oferta ma charakter edukacyjno-rekreacyjny. Celem jest przedstawienie tradycji kulinarnych wsi polskiej ze szczególnym uwzględnieniem ziemi wielkopolskiej gdzie do dziś dość silne są wpływy kuchni niemieckiej.
Na spuściznę kulinarną wsi składa się wiele produktów, które odzyskują popularność zwłaszcza wśród młodego pokolenia świadomego ich walorów ekologicznych i prozdrowotnych. Stanowiska pokazowe przygotowane przez pracowników Muzeum będą łączyć się w naturalny sposób z zaproszonymi wystawcami, a także stanowić będą kontynuację tematyki przedstawionej na wystawach stałych Muzeum, takich jak: olejarstwo, mleczarstwo, serowarstwo, piekarnictwo, browarnictwo, rzeźnictwo, zielarstwo.
Obecni będą lokalni producenci żywności ekologicznej, wytwórcy zrzeszeni w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz spółdzielnie spożywcze zrzeszone w samorządzie spółdzielczym w Polsce. Zwiedzający dowiedzą się m.in. czym różni się miód produkowany masowo od tego, który wytwarzany jest na małą skalę, jak rozpoznawać czy produkt, który widzimy w sklepie na pewno dobrze służy naszemu zdrowiu.
Podczas planowanego spotkania z widzami Muzeum stanie się propagatorem ekologicznej, zdrowej żywności tradycyjnej bez polepszaczy i innych szkodliwych dodatków. Do współpracy w tym zakresie zaprosimy Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
Dominować będą stoiska gastronomiczne z naturalną, ekologiczną żywnością, wśród których prym wieść będą potrawy przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich.

Na pierwszym planie pojawią się takie stanowiska jak:

1. Rolnictwo (ogrodnictwo, sadownictwo) ekologiczne (plac główny, wiata)
2. Zioła w kuchni (przy ogródku zielarskim w sadzie)
3. Oleje spożywcze (plac główny, wiata)
4. Mleczarstwo i serowarstwo (plac główny, wiata)
5. Rzeźnictwo i wędliniarstwo (plac główny, wiata)
6. Piekarnictwo (okolice pieców chlebowych)
7. Browarnictwo (gorzelnia i ogródek piwny)
8. Pożytki pszczele (okolice szreniawskiego skansenu pszczelarskiego)
9. Warzywa i owoce (plac główny)
10. Stanowiska dla dzieci promujące zdrowe odżywianie (namiot z okienkami na placu głównym)
11. Stanowiska Kół Gospodyń Wiejskich z tradycyjnymi potrawami wiejskimi (duży namiot na placu głównym)
12. Stanowiska zewnętrzne z ekologicznymi produktami i gastronomią oraz rękodzieło ludowe

A ponadto:
Konkursy kulinarne i quizy z nagrodami dla zwiedzających (dorośli i dzieci)


Szczególną atrakcją będzie:

- występ Zespołu Pieśni i Tańca Ziemi Kórnickiej „Władysie” o godz. 13.00 i 15.00
- pogadanka o miodach i pożytkach pszczelich przeprowadzona przez pszczelarza o godz. 14.00 na placu przy stanowisku poświęconemu pszczelarstwu
- stanowiska dla dzieci w zagrodzie edukacyjnej
- oprowadzanie po browarze o godz. 12.00 i 16.00
- konkurs pod patronatem Starosty Poznańskiego współorganizowany przez Instytut Skrzynki pn. "Smaki Powiatu Poznańskiego 2021 - Smak Miodu" (pałac).

Zachęcamy do zakupu biletu przez aplikację tobilet.pl

Serdecznie zparaszamy w niedzielę 11 lipca 2021 roku w godzinach od 11.00 do 17.00.

Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie